Contact

Te hoge energieprijzen maken zonnepanelen aantrekkelijk

Het valt natuurlijk op dat de energieprijzen zijn gestegen. Dit samen met de verlenging van de salderingsregeling maken zonnepanelen weer zeer aantrekkelijk. De investering is hierdoor eenvoudiger terug te verdienen. Door te hoge energieprijzen willen mensen minder afhankelijker zijn en dat kan met de huidige tijd en de betrekkelijk korte terugverdientijd van zonnepanelen. Door zelf stroom op te wekken als de zon schijnt en hun eigen opgewekte energie gebruiken. Mocht je teveel stroom opwekken kun je het eenvoudig terugleveren tegen een tarief.

Omhooglopende kilowattuur

De kosten van elektriciteit (kWu) heeft jarenlang geschommeld tussen de 22 en 23 cent. Dit is in een korte tijd opgelopen tot 40 cent kWu. Dit is bijna het dubbele ervan en vele zijn hierdoor geschrokken en maatregelen gaan nemen, omdat een prijsdaling momenteel nog niet in zicht is. De terugverdientijd van zonnepanelen was doorgaans rond de 6 tot 7 jaar, maar is dankzij de nieuwe kenmerken teruggedreven tot 4 a 5 jaar. Hierdoor verdien je de investering sneller terug en is de periode van winst maken ook langer.

Zonnepanelen zijn daarentegen ook nog eens beter geworden met het opnemen van zonlicht. Dit zorgt voor een beter rendement, zelfs wanneer de ideale ligging (vergeleken met de zon) niet gehanteerd is, blijft het rendement aantrekkelijk.

Nederlanders gaan bewuster om met energie

De stijging van de energiekosten heeft als gevolg dat huishouden bewuster omgaan met energie. Energieverspilling wordt verminderd en dat resulteert ook dat huishoudens voldoende energie kunnen opwekken door zonnepanelen te gebruiken. Een voorbeeld is dat mensen tegenwoordig overdag de was doen in plaats van nachts. Dit komt omdat ze overdag gebruik kunnen maken van hun eigen opgewekte stroom en in de avond verbruik je meer stroom van het net. Het is een zeer eenvoudige aanpassing waardoor je kunt besparen!

Verlenging van de salderingsregeling

De salderingsregeling is nadrukkelijk in het nieuws geweest dat deze zou verdwijnen. Het salderen zou volgens Energie51 vanaf 2023 zou het jaarlijks 10% verminderen en rond 2030 zou die definitief verdwijnen. Deze regeling zou per 1 januari 2023 doorgevoerd worden, maar dat gaan ze niet halen. Daarbij zijn ze in gesprek om de regeling aan te passen en bestaat er een kans dat de regeling langer blijft gelden.